Raw: levende energie

Rawwww!

Je licht, fit en bewust voelen, wie wil het niet? Het is ook voor jou weggelegd, als je teruggaat naar de basis. Terug naar toen we nog geen vuur hadden om te koken en…rauwe voeding aten!

Raw food is levend voedsel, vol met enzymen, dat tot maximaal 47 °C wordt verhit. Denk aan vruchten, algen, noten, zee- en landgroenten, gekiemde granen en zaden, grassen, honing, zelfgeperste sappen, notenboter, koudgeperste hoogwaardige oliën, kruiden, specerijen en superfoods.
Superfoods hebben een zeer hoge voedingswaarde. Ze bevorderen de inname van mineralen, enzymen, aminozuren, essentiële vetzuren en alle andere essentiële nutriënten die bijdragen aan onze goede gezondheid.

Verse voeding
omvat fruit, groentes en salades en heeft een hoog water-, vocht- en vitaminegehalte. Een rauw dieet bestaat uit meer van deze verse voeding dan enige ander soort voeding. Verse groene voeding is vooral belangrijk vanwege de zuurstof verrijkende en base vormende effecten.

Vlees en vis (al dan niet biologisch) vallen ook onder rauwe voeding, maar omdat ze aan het eind van de voedingsketen staan is de kans groot dat ze giftige stoffen bevatten. De meeste raw foodies eten dan ook geen dierlijk voedsel en kiezen daarmee voor een (deels) veganistische eet- en leefstijl.

Het kiemen van voedsel geeft een gigantische toename van het vitaminegehalte. Het vermeerdert de opname van mineralen met 100% en van vitamine zelfs met 500%!

Levenskracht
De kern van raw foodism is dat de enzymen, en daarmee levenskracht, in rauw voedsel nog levend zijn. Het zijn deze enzymen die ervoor zorgen dat zonnebloempitjes of de linzen weer kunnen kiemen. Geroosterd zonnebloempitjes of gekookte linzen kunnen dit niet. Enzymen zijn van wezenlijk belang voor alle processen in het lichaam. Zoals voor de opbouw en het herstel van weefsels, maar ook voor de vertering van voedsel. Enzymen zijn eiwitten die werken al katalysator om jouw eten te verteren. Ze zijn dus spijsvertering ondersteunend.
We hebben enzymen nodig bij alles wat we doen, ook ademhalen, lopen en praten! Tijdens het verouderingsproces raken de natuurlijke enzymen van ons lichaam uitgeput. Natuurlijke, ongekookte voeding bevat precies die enzymen die nodig zijn om het te verteren. Enzymen worden vernietigd door verhitting, dus als we gekookte voeding eten doen we een aanslag op de beperkte voorraad enzymen in ons lichaam om dit te verteren.

Raw foodies eten 75 tot 100% ongekookte biologische voeding, letten op voedingsstofdichtheid en het reinigende effect van voeding en willen hun kwalitatieve en kwantitatieve leven verbeteren met de juiste voeding.

Waarom raw food?

  • Rauw voedsel levert een bijdrage aan het in stand houden van het evenwicht tussen alkaline en zuren. Gekookt eten zou zuurvormend zijn;
  • In gekookt eten bevinden zich minder enzymen;
  • Gekookt eten vermindert de voedingswaarde;
  • Het koken van eten vergroot de kans op vrije radicalen die ziektes veroorzaken;
  • Omdat ons lichaam voor 60-70% uit water bestaat, hebben we veel vocht nodig. Koken kan juist vocht uit de voeding onttrekken;
  • Ecologisch vriendelijk voor milieu en dier.

Raw food, trend of blijvertje? De keuze is aan jou. Feit is dat er bijzonder goede ontwikkelingen uit deze filosofie zijn voortgekomen: activeren, kiemen, drogen, noem het maar op. Mooie bereidingstechnieken die het beste wat de natuur ons biedt weten te behouden en ervoor zorgen dat ons lichaam waardevolle voedingsstoffen beter opneemt, vasthoudt en benut.
Waardoor jij je goed voelt en je je lijf, hart en hoofd kunt geven wat ze nodig hebben.

Rauw genot
In ons restaurant willen we je laten proeven van de rauwe keuken. We koken…uhh…bereiden gerechten met pure ingrediënten. Die we activeren, kiemen en drogen dat het een lieve lust is.
We halen uit voeding wat erin zit - het maximale! - en we presenteren jou mooie, lekkere en voedzame gerechten.

Beleef de raw keuken en ontdek je fittere, lichtere en bewustere zelf.